Lehdistötiedote

Kirjoitettu 09.11.2018 | Kategoriassa Yleinen

lehdistötiedote                                    9.11.2018

julkaisuvapaa heti

Kotimaiselle villalle on kysyntää – Tukuwool valloittaa maailmaa

Suomalainen villa on viime aikoina ollut otsikoissa – eikä suotta. Huoli arvokkaan villan polttamisesta ja hyödyntämättä jättämisestä on todellinen. Etelä-Suomen Sanomien 7.11. päivätyssä artikkelissa (https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2497096#cxrecs_s) ProAgrian erityisasiantuntija Milla Alaco-Ollqvist muistaa, että ”Novitallahan oli joskus Suomivillaa, mutta sitä ei enää tehdä. Jokin tällainen pitäisi keksiä”. Ei tarvitse: jyväskyläläinen Tukuwool valloittaa jo maailmaa.

TitiTyy Oy osti Tukuwoolin liiketoiminnan keväällä 2016. Siinä vaiheessa pienimuotoinen toiminta sai potkua TitiTyyn tahdosta panostaa vahvaan kansainväliseen yhteistyöhön niin neulesuunnittelijoiden kuin jälleenmyyjien kanssa. Tukuwool Fingering -langan värikarttaa laajennettiin heti, ja sen rinnalle suunniteltiin myös sukkalanka, Tukuwool Sock. Molemmat langat ovat saavuttaneet suuren suosion neulesuunnittelijoiden keskuudessa, ja niitä ovat käyttäneet muun muassa sellaisen neulemaailman johtotähdet kuin Joji Locatelli, Ysolda Teague ja Isabell Kraemer. Reilun kahden vuoden aikana Tukuwool on saanut yli 60 jälleenmyyjää.

– Uusien jälleenmyyjien ottaminen on pitänyt hetkeksi pysäyttää, koska tuotanto ei pysy myynnin tahdissa, kertoo Tukuwoolin omistaja, Tiina Huhtaniemi.

– Tällä hetkellä jälleenmyyjiä löytyy Suomen lisäksi 15 maasta. Lisäksi muun muassa Australiassa, Yhdysvalloissa  ja Japanissa odotellaan, että saisimme lisää lankaa ja voisimme vastata kysyntään paremmin. Tämä kertoo siitä, että kotimaiselle villalle totisesti on kysyntää, kunhan se on suunniteltu ja brändätty hyvin ja sitä viedään intohimolla maailmalle.

Samaa mieltä ovat myös Jonna Hietala ja Sini Ellen, jotka luotsaavat yhtä maailman suurimmista neulelehdistä, Laine Magazinea.

– Kierrämme ison osan vuotta sekä suomalaisissa että ulkomaisissa neuletapahtumissa ja kohtaamme lehtemme – ja sen sosiaalisen median kanavien kautta – kymmeniä tuhansia ihmisiä vuodessa. On ollut ilo seurata, miten maailman merkittävimmät neulesuunnittelijat ja lankakauppiaat ovat ottaneet kotimaisen Tukun omakseen, neulojista nyt puhumattakaan! Tukuwool on nykyisen, alkuperäisiä lammasrotuja ja villavia villoja arvostavan neulesuuntauksen edelläkävijä.

Suomessa ei ole toistaiseksi uskottu, että kukaan haluaisi neuloa tai virkata kotimaisella villalla, siksi sitä ei ole edes hinnoiteltu niin, että jokainen prosessin osa – lampurista lähtien – saisi siitä asiaankuuluvan korvauksen. Tukuwoolin valtaisan kasvun myötä on kuitenkin todettu, että tämäkin olisi mahdollista.

– Villan tuottajien kanssa tulisi tehdä entistä enemmän töitä, valistaa ja kannustaa heitä kiinnittämään huomiota villan laatuun ja käyttömahdollisuuksiin. Tuotanto pitäisi saada sujuvaksi keräämisestä, lajittelusta ja pesusta kehräykseen saakka. Me haluamme, että lampurit saavat kunnon korvauksen villasta, koska uskomme kotimaiseen lankaan ja haluaisimme kehittää sitä vielä entisestään. Tähän liittyvä hanke onkin käynnistymässä, Tiina Huhtaniemi kertoo.

Lisätiedustelut

Tiina Huhtaniemi, toimitusjohtaja
TitiTyy Oy
Cygnaeuksenkatu 2
40100 Jyväskylä
tiina@titityy.fi
0400 755 163

www.titityy.fi
www.tukuwool.com