Villaneuleen pehmennys

Kirjoitettu 02.11.2015 | Kategoriassa Viimeistely

Seuraavassa esittelen parhaan viimeistelytavan valmiille neuleelle. Käsittelyaine löytyy joka kodista, tai ainakin lähikaupasta. Tämä tapa silottaa neulepinnan ja varsinkin rouheampi villa pehmenee huomattavasti.

1. LIOTUS

Käytä kädenlämpöistä vettä. Liian viileä saattaa kutistaa villaa ja liian lämmin huovuttaa. Ole siis tarkka lämmön kanssa. Käytä vettä reilusti. Villa imee itseensä runsaasti vettä ja tarkoitus on, että neule kastuu kunnolla.

Lisää veteen pieni tilkka tiskiainetta. Kyllä. Käsinpesuun tarkoitettua hajustamatonta tiskiainetta. Sekoita hyvin, mutta vältä vaahdottamista. Jos vaahtoa syntyy liikaa kannattaa laittaa uusi vesi, koska vaahtoa on hankala huuhdella neuleesta pois.

Laskosta neule ja asettele veteen laskostettuna, ei koskaan sekaisena myttynä.

Anna neuleen liota vähintään puoli tuntia, mieluummin tunti tai enemmänkin. Älä huljuttele.

2. HUUHTELU

Huuhtelussa tärkeintä on, että vettä ei valuteta suoraan neuleen päälle. Huuhtele altaassa puhtaassa vedessä varovasti huljuttelemalla, kunnes saippuaa ei enää irtoa. Huuhteluvettä voi välillä vaihtaa. Vältä neuleen nostelua, koska märkä neule venahtaa helposti.
Kun nostat neuletta, niin laskosta se pienemmäksi ja nosta pakettina. Voit painella neuletta kevyesti altaan reunaa vasten, jotta suurin vesimäärä puristuu pois. Tässä vaiheessa ei vielä ole tarkoitus saada kaikkea vettä pois.

3. RULLAUS

Rullauksen tarkoitus on imeä loput vedet itseensä.
Aseta neule pakettina paksun pyyhkeen (tai kahden ohuemman) päälle ja avaa varovasti. Asettele neule mahdollisimman tasaisesti ja avoimesti. Hihat voi taittaa neuleen päälle, kuten kuvassa.

Rullaa pyyhe löysästi rullaksi. Neule jää rullan sisälle.

4. PAINELU

Tallaa rullaa paljain jaloin, siten että pyyhe imee ylimääräiset vedet. Paksumpi neule saattaa tarvita uusinta rullauksen. Jos neule jää liian märäksi, niin kuivuminen kestää liian kauan, ja neuleeseen voi jäädä ummehtunut tuoksu.

5. TASOKUIVATUS

Anna neuleen kuivua tasolla ilmavasti. Asettele mittoihinsa. Ole tarkkana ettei neule jää ryppyyn, sillä ne näkyvät kuivuneessa neuleessa.

 

6. LOPUKSI

Jos kuivuneessa neuleessa kuitenkin on ryppyjä, niin voit hätätapauksessa varovasti höyryttää raudalla kostean liinan läpi alhaisimmalla lämmöllä.
Mielummin kuitenkin suosittelen kostuttamaan kohdasta märällä pyyhkeellä ja antaa kuivua uudelleen. Silitysrauta saattaa viedä neuleesta jouston ja villalle ominaisen kuohkean pinnan.
Taitteet ja laskokset oikenevat myös käytössä.

Olen kokeillut erilaisia villanpesuaineita, mutta mielestäni tiskiaine toimii parhaiten jos haluaa neuleesta pehmeämmän. Jos tämä epäilyttää, niin suosittelen tekemään testin mallitilkulle. Eron pehmeydessä tuntee selvästi. Kokeiluun voi hyvin käyttää hajustettuakin tiskiainetta. Mielestäni tiskiaineen tuoksu ei tartu neuleeseen, mutta olen kuitenkin varmuudeksi päätynyt käyttämään hajusteetonta merkkiä.

Lähde: oma tutkimus sekä http://www.knitty.com/ISSUEdf10/FEATdf10TT.php

 

Pyykkäämisen iloa,

Pauliina